Welkom Info Onze kaart Foto's Contact

 

PROEFKONIJN

door Agnes Goyvaerts

Geen wolkje aan de hemel

“Zo lang mogelijk gewoon doen, dat is mijn motto.” Deze spreuk, rood op wit, hangt aan de muur boven mijn hoofd. Geen slechte leuze, met al de leerlingtovenaars die hun intrek hebben genomen in grote en kleine keukens. Gewoon doen is in De Klare Hemel nochtans niet synoniem met saai . Het bric-à-bracinterieur is vermakelijk, de kaart origineel, de prijzen zacht en de bediening sympathiek. En daarvoor moet je in Lokeren zijn. We waren er een beetje toevallig verzeild, onderweg van Antwerpen naar Gent met grote dorst en nog grotere honger. De eerste aanblik was weinig bemoedigend. Geen volk op straat, veel gesloten cafés. Een telefoontje naar een bevriende Lokeraar moest ons redding brengen. Hallo? "Het beste café is Den Bokser”, zegt hij. Helaas zijn daar op donderdag de gordijnen gesloten. Dan maar De Donkere Wolk. Ook dicht. Gelukkig zijn ze in het belendende De Heldere Hemel wél paraat. We zijn de eersten en kiezen een tafeltje bij het raam. Het lage huisje met ruwe bakstenen muren moet het hart van elke verzamelaar van blikken dozen, keukengerei, geëmailleerde reclameplaten, verweerde familiefoto's en andere oude spulletjes op tilt te doen slaan. Elke tafel heeft een kleed in een andere kleur en dwars over het zaaltje loopt een kabelbaan met cabine. Bij een royaal glas muscadet (3 euro) als aperitief, krijgen we grote olijven en ongepelde garnalen.Het menu van 50 euro, wijnen inbegrepen, lijkt ons te lang. Maar de kaart biedt voldoende mogelijkheden. Terrine van konijn met zoet en zuur (10 euro), salade met pittige kazen (12 euro), scampi incroyable mais vrai (12 euro), pasta met Isignyroom, asperges, tomaat en mozzarella (12 euro) of een papieren beursje met strandtong en jonge tuinkruiden (12 euro). Van de hoofdgerechten onthou ik Franse duif met lentegroen (21 euro) en lamsnootjes met primeurgroenten (18 euro).

Krenterigheid is een woord
dat men hier niet kent

Het succesnummer van het huis is de bouillabaisse à l'humeur du chef (20 euro), en die wil mijn gezelschap wel proberen, als de chef tenminste goedgehumeurd is.Wat ons door de jonge gastheer wordt verzekerd. Voor mij wordt het een beursje van varkenspoot met lentegroen (18 euro), voorafgegaan door lauwe erwtensoep met drie bereidingen van eend (12 euro). Aan de overkant wordt ingezet met een salade van pelardon (geitenkaas) en spekjes (10 euro). Vanwege onze uiteenlopende keuzes blijven we bij de huiswijnen (3 euro per glas muscadet de Sèvre et Maine, 8 euro voor 1/2 liter fatsoenlijke macon). Werd ons bij het binnenkomen nog opera en Het zwanenmeer in de oren geblazen, dan neemt het volume gaandeweg af en schakelt men over op Franse chansons en Amerikaanse singer-songerwriters, dat is knusser. De lauwe erwtensoep is buitengewoon lekker en verrassend: met stukjes eendenlever, een plakje eendenborst en een gevuld, opgerold pannenkoekje. Ook de wat wilde salade (veel fris groen, niet uit de supermarktzak) met pistachenootjes bevalt, al waren de aardbeien erbij niet nodig. Krenterigheid is een woord dat men hier niet kent. De bouillabaisse bevat een halve viswinkel: een strandtongetje, een langoustine, een krabbenpoot kanik van hier zien, en de rouille die ik proef, staat stijf van de look. Lekker, maar niet om daarna nog op de versiertoer te gaan. Ook mijn hoofdgerecht is stevig: een soort grote kroket met alle eetbaars van een varkenspoot in, plus linzen, opgediend met broccoli, worteltjes, enkele asperges en een zalfje van witte bonen.

Hierna zijn we zo voldaan dat we de dessertkaart zelfs niet meer willen zíén. Toch is er nog een leuke afronder: het bezoek aan het damestoilet. Daar zijn de muren immers bekleed met foto's van allerlei fraaie heren in diverse stadia van ontkleding. Ik kan het niet laten en ga even spieken op de heren-wc om te zien of zij op dezelfde manier worden ontvangen. En neen, de muren zijn blank. Voor een keertje zijn de rollen omgekeerd. Zo is het goed in De Klare Hemel.

50●DMMAGAZINE●6 MEI 2006

 


 

Videofragment 'Lekker Lokeren'
Klik hier